Article Image
Reading for

S těžkou kocovinou jsme dorazili na parkoviště pod naší nedělní destinací těsně před východem slunce. Dorazit brzy se v případě Yamnusky vyplatilo hned několikrát. Vystoupat prvních pár set metrů v chladném prostředí pomohlo boji s kocovinou, a později se ukázalo, že nápad vyrazit na stejnou horu dostal nespočet dalších skupin. Yamnuska je docela populární díky své vzdálenosti od Calgary a jednoduchému přístupu (kousek od dálnice, bez nutnosti SUV či pohonu na 4 kola).

Slunce se sotva opřelo o tento vápencový kolos Brzy se však obloha začala zatahovat

Oficiální kanadský název této hory je Mount John Laurie, po Britovi, který po své emigraci do Kanady výrazně přispěl k rozvoji vztahů mezi “bledými tvářemi” a místními indiány. Jedna z důležitých dopravních tepen v Calgary je také pojmenována právě po něm. Název Mount Yamnuska pochází z jazyka místního kmene Stoney Nakoda, jejichž významným centrem je nedaleká vesnička Morley.

Okolí Yamnusky je ještě relativně ploché U jezírka pod námi provozují indiáni hotel

Výšlap na Yamnusku bych ohodnotil jako středně obtížný. Jedinci, kteří mají strach z výšek, se nahoru pravděpodobně nedostanou. Počáteční kopec pod skalou je příjemnou procházkou (tedy za střízliva), skalnatá část však místy nabídne trošku adrenalinu. Výhodou je, že se člověk nemusí vracet stejnou trasou. My jsme si vybrali výstup z vychodní strany a návrat přes tu západní. Opravdoví horolezci pak mohou lézt rovnou po přední stěně, trasy už tam jsou vybudované.

Konečně je vidět, co nás čeká Nástup na skálu měl svého strážce

Přestup z lesa na skálu zpočátku vyžaduje všechny 4 končetiny (ano, tím komínem nahoru)

Na konci lesa se občas ozývaly zajímavé zvuky, vzdáleně asi jako by někdo bouchal do nějakého zvláštního bubnu. Les je totiž plný tetřevů a s trochou štěstí a opatrnosti je možné na některé narazit.

Nedaleko od komínu se nabídne první výhled ze skály Podhůří Skalistých Hor směrem na východ Místní lišejníky :)

Nedoporučil bych výšlap na Yamnusku, pokud je pokrytá sněhem, protože některé svahy, které je třeba traverzovat, jsou dost prudké. My jsme šli na začátku dubna, což je na místní poměry dost brzy, ale vzhledem k mírné zimě většina sněhu již roztála. 2 roky zpátky jsme šli v květnu a výstup byl až příliš nebezpečný.

Vystoupali jsme o kus výš; vrchol už se zdá býti na dosah Krok vedle by ale docela bolel

Nejzajímavější část výstupu - překročit zhruba metrovou průrvu, příčemž se držet řetězů A pak hezky sešplhat kousek dolů

Výhled po řetězech stojí za to Kudy dál? Právě proto by tudy byla cesta hlubokým sněhem nebezpečná

Pohled z vrcholu na západ, kudy stoupají další nadšenci

Počasí nám sice moc nepřálo, ale na druhou stranu se dobře šlo. Když jsme koukli na západ, viděli jsme hromadu dalších skupin, kteří měli dnes stejný cíl. Vertikálně jsme vystoupali zhruba 900m, horizontálně s menší odbočením z trasy necelých 15km. Myslím, že kdybychom na vrcholu otevřeli hospodu, jako tomu bývá běžně v Česku, tak se davy pohrnou. Ale odpovědnost za pády u řetězů by asi vyšla docela draho :)

Goat Mountain na západě, ta už tak populární není, zejména kvůli náročnosti

Východní hřebeny, odkud jsme přišli Golfové hřiště pod Yamnuskou

Na vrcholech hor ve Skalistých Horách většinou najdete nějaké hlodavce, kteří spolehají na milosrdnost výletníků. Na Yamnusce jsme narazili na piku, která však patří pod zajíce. Naposledy jsem piku viděl až v Národním Parku Yoho, její výskyt až na východním konci Skalistých Hor je docela překvapením.

Pika pár metrů od samotného vrcholu Z vrcholu šlo zahlédnout i samotný downtown Calgary

Jedna z mnoha dalších výprav zrovna u řetězů

Souřadnice
Start: 51.121129, -115.086574
Cíl: 51.124953, -115.120221

Výstup: 10. 4. 2016

Další Chestrovky podle mapy:

Blog Logo

Chester


On

Image

Chestrovky

Pictures of the edge of the world worth seeing

Home Aurora forecast